Garagedeur bekleden met hout

Wilt u een garagedeur laten bekleden met hout? Dan bent u bij Different Doors aan het juiste adres! Al onze houten garagedeuren (ook wel garagepoort genoemd), houten sectionaaldeuren en houten zijwaartse garagedeuren worden geheel naar uw wens geproduceerd. Ons team van ervaren vakmensen zorgt voor een uniek en prachtig eindresultaat!

Meer weten over dit onderwerp? In dit artikel vertellen we u meer over:

Waarom een houten garagedeur?

Bij Different Doors zijn wij gespecialiseerd in het maken van houten garagedeuren. Deze maken wij dan ook volledig zelf in onze eigen hypermoderne productiefaciliteit in het Brabantse Budel. Waarom wij graag met hout werken heeft vele redenen. Hout kent namelijk vele voordelen ten opzichte van andere materialen om te gebruiken voor garagedeuren, of het nu om duurzaamheid, milieubelasting of uitstraling gaat.

Houten garagedeuren

De houten garagedeuren van Different Doors zijn altijd maatwerk. Uw garagedeur wordt volledig aan de hand van uw gebruikswensen en smaak door ons geproduceerd. Onze elektrische houten garagedeuren kunnen zowel naar boven toe als zijwaarts langs de gevel draaien. U kunt zelf aangeven hoe u de garagedeur graag ziet. Wenst u verticale of horizontale panelen, smalle of brede houten latjes, of een garagedeur die volledig opgaat in de houten gevel? Different Doors realiseert uw wens.


Bestaande garagedeur bekleden met hout

Wij krijgen vaak de vraag of we een bestaande garagedeur kunnen bekleden met hout. Er zijn verschillende redenen waarom het bekleden van een bestaande garagedeur geen goed idee is. Ook het bekleden van een aluminium, stalen- of kunststof garagedeur is geen goed idee. Waarom een bestaande garagedeur bekleden met hout een slecht idee is?

Reden 1:
Hout is een natuurlijk product en zal door weersinvloeden constant in werking zijn. Wanneer dit gemonteerd wordt op een materiaal zoals bijvoorbeeld staal, aluminium of kunststof, zal dit gegarandeerd problemen opleveren. Dit komt omdat staal, aluminium en kunststof niet ‘werken’ en hout wel. Wanneer hout op zo’n soort oppervlak bevestigd wordt gaat het gegarandeerd kromtrekken en scheuren met alle gevolgen van dien.

Reden 2:
Bestaande en/of verouderde garagedeuren zijn kwalitatief niet geschikt voor het dragen van kwalitatief, hoogwaardige houten bekleding. Het gewicht van het hout is een te zware belasting voor de bestaande motor waardoor de kans bestaat dat deze door gaat branden.

Reden 3:
Verouderde garagedeuren zijn niet of nauwelijks geïsoleerd én de veiligheid laat te wensen over.

Wij produceren dus geen kunststof, stalen- of aluminium deurbladen die we daarna met hout bekleden.

Volledig houten garagedeuren

Bij Different Doors produceren wij enkel garagedeuren die volledig van hout gemaakt zijn. Het gehele deurblad is gemaakt van een volledig geïsoleerd houten frame. Vervolgens werken we het frame af met een houtsoort naar keuze. Bij de volledig houten garagedeuren van Different Doors dus geen last van bovengenoemde problemen. Zo bent u verzekerd van een optimaal werkende, geïsoleerde, veilige en prachtig uitziende garagedeur waar Different Doors dan ook 10 jaar garantie op geeft.

De voordelen van een volledig houten garagedeur van Different Doors

  • Eigen engineers die uw houten garagedeur volledig op uw situatie uittekenen
  • Alle formaten, houtsoorten en afwerkingen mogelijk (er zijn geen restricties)
  • Meer dan dertig jaar ervaring in het realiseren van houten garagedeuren
  • Volledig geïsoleerd en optimaal beveiligd tegen inbraak
  • Eigen hypermoderne productie, én eigen vakkundige montageteams

Het ontwerp van de architect

Het ontwerp van de architect is altijd leidend in de maatwerk oplossing van Different Doors. Op basis van de tekening en de wensen van de klant wordt gekeken welke soort deur, kleur en houtsoort het beste passen. Met andere woorden, het ontwerp van de architect vertalen wij naar een tastbaar product.

Informatie voor architecten aanvragen
Different Doors werkt graag samen met architecten die onze maatwerk garagedeuren willen toepassen in een nieuwbouw- of renovatieproject. Voor architecten hebben wij inbouwtekeningen en bestekteksten beschikbaar. Heeft u hier interesse in of wilt u meer informatie over de technische mogelijkheden van de Different Doors garagedeuren, neem dan contact met ons op of laat hier uw gegevens achter.

Garagedeur bij een monumentale woning

Vrijwel alle details, zowel historische aspecten als moderne profileringen, kunnen worden gemaakt. Kortom, in hout is nagenoeg alles mogelijk. Een goed voorbeeld van een klassieke houten garagedeur is die Different Doors heeft mogen realiseren bij een monumentaal pand in Gorinchem (zie afbeelding).

Bekijk hier enkele garagedeuren die we bij monumentale woningen hebben gemaakt:

Garagedeur bij moderne villa

Different Doors mag vele villa’s voorzien van een moderne garagedeur. Omdat alles mogelijk is qua uitstraling kan altijd een garagedeur worden gerealiseerd die in uw ontwerp past. Bent u op zoek naar soortgelijke garagedeur maar met een andere houtsoort, kleur, techniek of afwerking? Neem contact op met de specialisten van Different Doors! Samen met u gaan we aan de slag en zorgen we dat aan al uw wensen wordt voldaan.

Bekijk hier enkele garagedeuren die we bij moderne villa’s hebben gerealiseerd:

Garagedeur in houtsoort naar keuze

Voor de bekleding van uw houten garagedeur heeft u bij Different Doors de keuze uit vrijwel iedere houtsoort. Van veel voorkomende houtsoorten, tot minder bekende. Hout is een natuurproduct en geeft een warme uitstraling. Hieronder benoemen we enkele houtsoorten waarmee we in het verleden projecten hebben gerealiseerd. U heeft ook de mogelijkheid om zelf hout bij ons aan te leveren waar wij vervolgens uw garagedeur van produceren. Door het ruime aanbod in vrijwel alle houtsoorten kunt u gemakkelijk uw gewenste kleur en uitstraling matchen met de stijl van uw woning.

Different Doors maakt uitsluitend gebruik van leveranciers die de herkomst van het hout kunnen herleiden.

Garagedeur bekleden met Afrormosia hout

Afrormosia is een duurzame houtsoort afkomstig uit Midden- en West-Afrika. Het tropische hardhout heeft een goudbruin tot bruine kleur. Het hout staat bekend om zijn gelijkmatige en fijne nerfstructuur, alhoewel enige kruisdradige nerven voor kunnen komen. Het hout heeft duurzaamheidsklasse 1, dit is de hoogste duurzaamheidsklasse die er is. Dit betekent dat het hout een lange levensduur kent doordat het goed bestand is tegen diverse weersinvloeden. Hierdoor is Afrormosia hout uitermate geschikt om te gebruiken voor een garagedeur of gevelbekleding. Om de kleur te behouden dient het hout behandeld te worden tegen de weersinvloeden.

Meer projecten zien waarbij gebruik is gemaakt van Afrormosia? Bekijk dan:

Garagedeur bekleden met Red Cedar hout

De naaldhoutsoort Red Cedar is afkomstig uit Westelijk Noord-Amerika (Canada & Verenigde Staten). Het hout staat bekent om zijn wonderlijke kleurvariaties die uiteenlopen van licht geelbruin, via rozebruin en zalmkleurig naar chocoladebruin. Het bijzondere is dat er afwisselend donker en licht getinte banen in één en dezelfde stam voor kunnen komen. Red Cedar heeft van nature een hoge duurzaamheidsklasse (2). Het hout kan zowel bewerkt als onbewerkt toegepast worden. Bij blootstelling aan daglicht krijgt het hout over verloop van tijd een mooie grijze, zilverachtige kleur. Wilt u de authentieke kleur van Red Cedar behouden? Dan dient u het hout te oliën.

Bekijk hier enkele projecten waarbij gebruik is gemaakt van Red Cedar:

Garagedeur bekleden met Shou Sugi Ban (gebrand zwarthout)

Shou Sugi Ban is een traditionele Japanse verduurzamingstechniek waarbij het hout aan één zijde wordt gebrand. Hierdoor wordt de weerbaarheid en levensduur van het hout verlengd. Door deze techniek ontstaat er een speciale koollaag waarbij de levendige nerfstructuur goed naar voren komt. Dit maakt iedere plank uniek, wat voor een bijzonder mooi eindproduct met eigentijdse uitstraling zorgt. De Shou Sugi Ban techniek wordt met name toegepast op thermisch essenhout, thermisch naaldhout en Douglas.

Bekijk hier een project waarbij gebruik is gemaakt van Shou Sugi Ban.

Garagedeur bekleden met Meranti hout

Meranti is een verzamelnaam van diverse hardhoutsoorten afkomstig uit Indonesië en Maleisië.

Door het gebruik van een groot aantal verschillende houtsoorten zit er ook veel variatie in de kleur van het hout. Zo kan het kernhout van Meranti voorkomen in de kleuren donkerrood, licht roodbruin, bleekroze en rozerood. De mooie kleuren en fijne structuur geven het hout een strak en warme uitstraling. Om deze fijne kleuren te behouden wordt er vaak gekozen om Meranti te bewerken met een olie of beits. Door het gebruik van verschillende houtsoorten is er een grote variantie aan duurzaamheid binnen Meranti. Vandaar dat deze houtsoort een duurzaamheidsklasse tussen de 2 en 4 heeft.

Bekijk hier enkele projecten waarbij gebruik is gemaakt van Meranti hout:

Garagedeur bekleden met Eikenhout

Eikenhout is een soort hardhout wat van zichzelf erg sterk en hard is. Hierdoor is het ook geschikt voor garagedeuren en gevelbekleding. De natuurlijke kleur van eikenhout kan variëren van lichtgeel tot donkerbruin. Dit verschilt per soort eiken en is afhankelijk van de omstandigheden waarin de boom groeit. Qua uiterlijk heeft eikenhout over het algemeen een warme en neutrale uitstraling met fijne structuur. Europees Eikenhout, waar wij bij Different Doors vooral mee werken, beschikt over duurzaamheidsklasse 2. Het hout kan hierdoor jaren mee gaan en is goed bestand tegen diverse weersinvloeden. Eikenhout wordt vaak onbehandeld toegepast omdat dit hout na verloop van tijd vergrijsd. Dit benadrukt de natuurlijke uitstraling van het hout. Omdat eikenhout van zichzelf erg zwaar is zijn niet alle afmetingen mogelijk.

Benieuwd naar een project met Eikenhout die we in het verleden hebben uitgevoerd? Klik dan hier.

Garagedeur bekleden met Barnwood

Barnwood is een erg populaire houtsoort vanwege zijn historische karakter en authentieke look. Dit oude hout is afkomstig van oude schuren en kan vaak wel 50 tot 150 jaar oud zijn. Gedurende deze jaren is het hout blootgesteld aan kou, sneeuw, regen, wind en hitte. De planken kenmerken zich dan ook door diverse verkleuringen en zijn allesbehalve glad geschuurd. Geen één Barnwood plank is hetzelfde, iedere plank is uniek met een eigen uitstraling en structuur. Doordat Barnwood afkomstig is van oude schuren hoeven er geen nieuwe bomen te worden gekapt. Om deze reden past het hout perfect in het cradle-to-cradle principe. Het gaat immers om gebruikt hout dat geen functie meer heeft en weer een nieuwe toepassing krijgt.

Benieuwd naar projecten waarbij gebruikt is gemaakt van Barnwood? Bekijk dan:

Garagedeur bekleden met thermisch gemodificeerd hout

Therisch gemodificeerd hout, ook wel Thermowood of Thermohout genoemd, is een milieuvriendelijk alternatief voor hardhout. Thermisch gemodificeerd hout is van zichzelf geen houtsoort. Het komt van Europese naaldbomen (sparren) zoals vuren en grenen, maar ook van essen en eiken. Het hout ondergaat een stoombehandeling waarna het de naam thermisch gemodificeerd krijgt. Bij thermisch verduurzaamd hout, zoals grenenhout en vurenhout, stijgt de duurzaamheidsklasse van 4 naar 2. Door de thermische behandeling heeft het hout in principe weinig tot geen onderhoud nodig. Zo hoeft het bijvoorbeeld niet persé gebeitst te worden, het mag uiteraard wel om de oorspronkelijke kleur van het hout in stand te houden. Uiteraard kan een olie of beits het hout ook een andere uitstraling geven.

Garagedeur bekleden met Fraké

Fraké is een snelgroeiende loofhoutsoort afkomstig uit West-Afrika. Fraké kan in kleur variëren van lichtgeel en geelgrijs tot donkerbruin. Het hout heeft een vaste structuur met een fijne nerf. Door de levendige, vlamachtige tekening is het hout vergelijkbaar met eikenhout. Kleine pinholes zijn kenmerkend voor het hout, wat het een prachtig rustiek uiterlijk geeft. Fraké heeft van nature een lage duurzaamheid maar door het hout thermisch te modificeren wordt dit opgewaardeerd naar duurzaamheidsklasse 1. Dit is een milieuvriendelijk modificatieproces waardoor de levensduur van het hout met vele jaren wordt verlengd.

Bekijk hier enkele projecten waarbij Fraké is toegepast:

Garagedeur bekleden met Essenhout

Essenhout is Europees hardhout afkomstig uit gematigde klimaten. De kleur varieert van wit tot geelachtig, met weinig waarneembaar onderscheid tussen kern- en splinthout. Essenhout staat bekend om haar mooie vlamtekening. Essenhout is van zichzelf niet duurzaam (duurzaamheidsklasse 5) en zonder technische modificatie dan ook niet geschikt voor buiten toepassingen. Door het hout thermisch te modificeren bereikt Essenhout echter de hoogste duurzaamheidsklasse 1. Waardoor het hout wel uitermate geschikt is voor buitentoepassingen zoals garagedeuren. Bekijk hier een project waarbij we vergrijsd essenhout hebben toegepast.

Garagedeur bekleden met Accoya

Accoya is gemaakt van snelgroeiend naaldhout en kenmerkt zich door natuurlijke schoonheid en sterkte. Door het toepassen van een milieuvriendelijke houtmodificatie technologie krijgt het naaldhout de eigenschappen van het allerbeste tropische hardhout. Van zichzelf heeft Accoya-hout een lichtere kleur en een prachtige nerfstructuur die goed zichtbaar is. Accoya-hout gaat tot wel 50 jaar mee waardoor het de hoogste duurzaamheidsklasse 1 heeft.

Benieuwd naar een gerealiseerd project met Accoya? Bekijk dan deze accoya houten garagedeur die we bij een monumentaal pand hebben gerealiseerd.

 

Garagedeur bekleden met Oregon Pine

Oregon Pine is in Nederland een bekende en populaire houtsoort. Deze naaldhoutsoort is afkomstig uit de Verenigde staten (Oregon) en Canada. Het hout is ook wel bekend onder de naam Douglas Fir. Het hout heeft een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Oregon Pine kent een duurzaamheidsklasse van 3 en heeft daarmee een gemiddelde levensduur. Voor Oregon Pine raden wij aan om het hout te behandelen om zo de unieke oranjeachtige/geelbruine kleur te behouden.

Benieuwd naar gerealiseerde projecten met Oregon Pine? Bekijk dan deze houten sectionaaldeur met voordeur of deze dubbele houten sectionaaldeur. 

Garagedeur bekleden met Douglas

De Douglasspar is een boom uit de dennenfamilie. De boom komt van nature voor in het westen van Noord-Amerika. Hier wordt ze de Oregon Pine genoemd. Rond 1830 is de boom ook in Europa ingevoerd waar we deze houtsoort Europees Douglas noemen. Douglas hout kent dus veel overeenkomsten met de houtsoort Oregon Pine maar ook zijn verschillen. Zo heeft Douglashout een grovere structuur dan Oregon Pine doordat de Douglasspar sneller, en dus minder lang, groeit. Het hout heeft over het algemeen een lichte geelrode tot geelbruine tint.

Bekijk hier een door Different Doors gerealiseerd project van Douglas hout.

Lariks hout

Douglas en Lariks hout worden vaak in één adem genoemd. Het zijn dan ook beide houtsoorten afkomstig van met name West-Europese naaldbomen. Toch bestaan er wel degelijk verschillen, dit zit hem met name in de kleur. Douglas is doorgaans iets meer rosé van kleur terwijl lariks geler is. Daarnaast scheurt Douglas hout iets minder snel dan lariks hout.

Garagedeur bekleden met Padoek

Padoek is afkomstig uit West- en Midden-Afrika. De kleur van het hout is koraalrood en kent over verloop van tijd een fraaie vergrijzing. Het hout heeft een prachtige nerfstructuur die ook na de vergrijzing nog steeds schitterend in de plank zichtbaar is. Padoek behoort tot het duurzaamste hardhout ter wereld met duurzaamheidsklasse 1. Dit maakt het hout uitermate geschikt om te gebruiken voor garagedeuren en gevelbekleding.

In het verleden hebben wij een sectionaaldeur in Brussel en een sectionaaldeur in Rijsbergen van Padoek mogen voorzien.

Garagedeur bekleden met Rabat (delen)

Rabat is een manier waarop planken gezaagd kunnen worden. De planken kunnen zo worden samengevoegd dat ze elkaar een beetje overlappen. De naden die er zijn, zijn zo gemaakt dat water automatisch wegstroomt. Dit heeft als voordeel dat het hout minder snel gaat rotten en langer meegaat. Met name de houtsoorten geïmpregneerd Vuren, Douglas, Red Cedar en Fraké worden uitgevoerd in rabat.

Bekijk een sectionaaldeur of een dubbele houten sectionaaldeur uitgevoerd in Zweeds Rabat stijl.

Garagedeur bekleden met Free Willy (delen)

Free Willy is zelf géén houtsoort maar een vorm waarin planken gezaagd worden. De houten panelen zijn namelijk voorzien van verdoken ventilatieopeningen voor een permanente verluchting van de spouw. Onder andere Red Cedar, Thermowood, Ayous, Padoek, Afrormosia, Accoya en Lariks hout kunnen worden uitgevoerd in Free Willy.

Bekijk hier twee projecten waarbij gebruikt is gemaakt van Free Willy delen:

Garagedeur bekleden met Ayous

Ayous, ook wel bekend als Abachi, is van origine loofhout en heeft onbehandeld duurzaamheidsklasse 5. Door het hout thermisch te modificeren verandert de duurzaamheid van deze houtsoort naar duurzaamheidsklasse 1 tot 2. Ayous hout heeft een luxe, warme kleur en relatief lange lijnen. Het hout heeft in moderne look, mede doordat er weinig noesten in het hout voorkomen. Na enige tijd zal het hout prachtig vergrijzen. Indien u liever de originele kleur van Ayous behoudt zult u het hout moeten bewerken met een olie of beits.

Garagedeur bekleden met Cape Cod

Cape Cod is afkomsting van de Lodgepole Pine boom. Dit is een zeer langzaam en gelijkmatig groeiende grenensoort uit het westen van de Verenigde-Staten en Canada. Dit hout is volgens innovatieve procedures voor houtdroging en verduurzaming vervaardigt waardoor de succesvol weerstand biedt tegen de meest wisselvallige weersomstandigheden. Cape Cod vereist hierdoor nagenoeg geen onderhoud. Het hout heeft een fijne, rechte structuur en laat zich afwerken in vrijwel iedere kleur.

Garagedeur bekleden met Bamboe

Bamboe is een grassoort die tot tien keer sneller groeit dan een boom. Afhankelijk van de soort kan bamboe tot wel 30 meter hoog worden. Omdat bamboe ontzettend hard groeit is het een uitermate duurzaam materiaal. Na het afknippen van bamboe groeit het ook gewoon weer verder, hierdoor ontstaat er geen ontbossing. Omdat Bamboe van nature veel suikers bevat dient het thermisch gemodificeerd te worden. Na deze verduurzamingsbehandeling heeft bamboe duurzaamheidsklasse 3. Ook bij dit proces worden geen vervuilende stoffen gebruikt waardoor bamboe al met al een zeer verantwoorde keuze is.

Benieuwd naar een op maat gemaakt project van Bamboe? Klik dan hier.

Garagedeur bekleden met Awood

Bij Different Doors kunt u kiezen uit vrijwel iedere houtsoort. Vandaar dat er ook gekozen kan worden voor het hout van Awood.

Hout zelf aanleveren

Zijn of worden er ook andere houtelementen in het design van uw woning gebruikt? Om er verzekerd van te zijn dat er geen verschillen bestaan in de uitstraling van het hout heeft u de mogelijkheid om hout bij ons aan te leveren. Van dit aangeleverde hout produceren wij vervolgens uw op maat gemaakte garagedeur.

Nieuwbouw Different Doors Budel

Productie van houten garagedeuren

Alle Different Doors houten sectionaaldeuren produceren wij helemaal zelf. Dit doen wij in onze hypermoderne productiefaciliteit te Budel waarbij we gebruik maken van de beste materialen en mechanica. Doordat de gehele productie in eigen beheer is kunnen we te alle tijden een hoge kwaliteit waarborgen.

Montage van houten garagedeuren

Houten sectionaaldeuren worden bij de klant op locatie vakkundig gemonteerd door onze eigen, ervaren montageteams. Afhankelijk van de grootte en complexiteit van de garagedeur wordt dit in één of meerdere dagen afgerond. Bij het verlaten van het terrein wordt alles vanzelfsprekend netjes achtergelaten.

Voordelen van een houten garagedeur

Een veilige keuze

Hout heeft van zichzelf een hoge brandveiligheid. Door het lage warmtegeleidende vermogen en de verkoling van het oppervlak wordt brand vertraagd. Daarnaast komen bij verbranding nauwelijks schadelijke rookgassen vrij. Hierdoor blijven grote risico’s voor bewoners en omwonenden uit, mocht er onverhoopt ooit brand ontstaan. Bovendien hebben houten garagedeuren een hoog inbraakwerend vermogen. Hout is van zichzelf namelijk ontzettend sterk. Mocht er toch worden ingebroken, dan is de inbraakschade meestal eenvoudig te repareren zonder de gehele garagedeur te moeten vervangen.

Een energiebesparende keuze

Door een unieke celstructuur heeft hout van zichzelf al zeer goede isolerende eigenschappen. Daarnaast worden houten garagedeuren van Different Doors volledig geïsoleerd. Tijdens montage werken onze vakmensen de garagedeur zo af dat er gedurende de totale levensduur zo min mogelijk energie verloren gaat. Dit is goed voor uw portemonnee én onze planeet. (Omdat iedere garagedeur op maat gemaakt is hebben wij recentelijk een tool ontwikkeld waarmee we exacte isolatiewaardes en energieverlies kunnen berekenen voor iedere garagedeur. Hiermee krijgt u concreet inzicht in uw verlies én besparingen. Vraag hiervoor uw productspecialist.)

Een duurzame keuze

Hout is hernieuwbaar materiaal, mits je dit op een verantwoorde manier verkrijgt. Bij Different Doors gebruiken we daarom uitsluitend hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Deze bossen kunnen voorzien in onuitputtelijke grondstoffen doordat er steeds weer nieuwe bomen worden aangeplant. Afhankelijk van de soort kunnen bomen in 20-120 jaar volledig volgroeid zijn. Wanneer je dit vergelijkt met andere grondstoffen die vaak eeuwen nodig hebben om tot ontwikkeling te komen, is hout een duurzamere keuze.


Meer informatie?

Bent u na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar onze houten garagedeuren? Klik hier voor een overzicht van onze projecten. Graag een persoonlijk gesprek? Een van onze adviseurs komt graag bij u langs voor informatie, advies en een offerte op maat. Laat daarvoor uw gegevens achter via het contactformulier.

 

Vul hieronder uw gegevens in