Veelgestelde vragen

Wilt u weten wat het precies betekent dat uw scharnier 3D verstelbaar is? Of wat het nut is van een neutje? Of welke duurzaamheidsklasse Merantihout heeft? Op deze pagina vindt u alle antwoorden op deze en andere veelgestelde vragen.

 

Garagedeuren, voordeuren en deuren

Wanneer u besluit een nieuwe garagedeur, voordeur of deur te laten plaatsen is het handig om te weten wat verschillende termen betekenen. Hieronder geven we u een overzicht van veel gezochte termen en hun betekenissen. Zoekt u meer informatie over een bepaalde term of omschrijving die hier niet bij staat? Neem dan vooral contact met ons op. We helpen u graag!

3D verstelbare scharnieren zijn scharnieren die te verstellen zijn in drie dimensies. Zowel de hoogte, diepte als de zijlingse bewegingen van de deur kunnen zo worden aangepast. Het voordeel hiervan is dat een deur optimaal gepositioneerd kan worden ten opzichte van het kozijn. Different Doors werkt standaard met 3D verstelbare scharnieren.

Wilt u hier meer over weten?

Stel uw vraag

In veel omschrijvingen van garagedeuren komt u de term ‘profilering’ tegen. De profilering van een garagedeur geeft informatie over de breedte van de gebruikte panelen. Een smalle profilering geeft aan dat er meerdere smalle panelen zijn gebruikt. Een midden profilering geeft aan dat de panelen wat breder zijn en bij een vlakke profilering kunt u denken aan een vlak afgewerkt groot paneel.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

RVS wordt gebruikt als afkorting voor roestvast of roestvrijstaal en is een legering (mix) van ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Hieraan kunnen verschillende elementen toegevoegd worden. De afkorting zegt veel over de eigenschappen van dit materiaal: het roest niet zolang het niet verontreinigd raakt. Different Doors plaatste in het verleden verschillende deuren met RVS grepen.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Melkglas, ook wel bekend als mat glas, is een goede manier om te profiteren van extra lichtinval door glas, zonder in te leveren op privacy. Melkglas krijgt zijn bijzondere uiterlijk doordat reguliere glas is bewerkt. Dit kan door toevoeging van verschillende zuren of door middel van slijpen.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

HR++ glas is een glassoort die bekendstaat om betere isolerende en dempende eigenschappen. HR glas staat voor hoogrendementsglas en wordt vooral gebruikt om warmte binnen te houden en koude buiten. HR++ glas bestaat uit twee glasbladen die worden gescheiden door een spouw. De spouw van HR++ is dikker dan bijvoorbeeld HR glas waardoor ook geluid beter wordt gedempt. De binnenste ruit van HR++ glas is voorzien van een extra HR-coating en de spouw wordt gevuld met Argon gasvulling in plaats van lucht. Van HR++ glas is verder bekend dat het 2 tot 3 maal beter isoleert dan dubbelglas.

Wilt u meer weten over de verschillende glassoorten zoals HR-glas, HR+ glas, HR++ glas of HR+++ glas?

Stel uw vraag

Bij een thermisch onderbroken kozijn is een laag isolatiemateriaal tussen de binnen- en buitenkant van het kozijn geplaatst. Hierdoor ontsnapt er minder warmte naar buiten. Dit werd vroeger vooral gedaan bij stalen of aluminium kozijnen, maar komt tegenwoordig ook voor bij houten kozijnen.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Een neutje is het onderste gedeelte van de stijlen van een houten kozijn. Meestal wordt een neutje uitgevoerd in steen of kunststeen zodat er geen vocht in de houten stijlen optrekt. Dit zorgt ervoor dat het hout niet gaat rotten.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Een slaglat wordt in het kozijn geplaatst op de plek waar de deur sluit. Het is een omlijsting in het kozijn waar de deur tegenaan komt.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Een weldorpel wordt geplaatst wanneer een raam naar binnen draait of wanneer een naar binnen draaiende buitendeur aan de onderzijde dikker wordt gemaakt en wordt voorzien van een waterhol. Dit zorgt ervoor dat regenwater niet naar binnenkomt, maar door toedoen van de weldorpel meteen afloopt.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Een sectionaal garagedeur is opgebouwd uit losse panelen die zowel verticaal als horizontaal geplaatst kunnen worden. De panelen samen vormen de garagedeur. Een sectionaal garagedeur opent opwaarts waarbij de panelen parallel aan het plafond komen te liggen.  Sectionaal garagedeuren bieden een aantal grote voordelen ten opzichte van kanteldeuren. Lees meer over de verschillen tussen sectionaaldeuren en kanteldeuren.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Houtsoorten voor buiten

Wanneer u op zoek gaat naar een houtsoort voor uw voordeur of garagedeur kan de zoektocht best ingewikkeld worden. Bij Different Doors helpen we u graag op weg door u wegwijs te maken in houtsoorten voor buiten. U vindt hieronder een overzicht met verschillende houtsoorten en eigenschappen. Ook staat per houtsoort de duurzaamheidsklasse vermeld.

Duurzaamheidsklasse hout

Elke houtsoort krijgt een duurzaamheidsklasse toegewezen gebaseerd op hoe lang het hout meegaat. Hoe langer het hout goed blijft, hoe hoger de duurzaamheidsklasse. Er zijn negen duurzaamheidsklassen, beginnend bij I = zeer duurzaam tot V = niet duurzaam. Een overzicht inclusief houtsoorten:

I – zeer duurzaam: Afzelia, Azobé, Padoek, Teak;
I-II – duurzaam tot zeer duurzaam: Afrormosia, Iroko, Merbau, Robinia;
II – duurzaam: Bangkirai, Europees eiken, Kastanje, Mahonie, Wengé, Taxus, Red Cedar;
II-III – gemiddeld duurzaam tot duurzaam: Amerikaans wit eiken, Purperhart, Sipo;
II-IV – beperkt duurzaam tot duurzaam: Dark red Meranti;
III – gemiddeld duurzaam: Movingui, Noten, Sapeli, Pitch Pine;
III-IV – beperkt duurzaam tot gemiddeld duurzaam: Light red Meranti, Grenen;
IV – beperkt duurzaam: Amerikaans rood eiken, iep, Fraké, Okoumé, Amerikaans grenen, Carolina pine, Dennen, Vuren;
V – niet duurzaam: Berken, Europees beuken, Essen, Elzen, Esdoorn, Haagbeuken, Linden, Populieren.

Wat is platohoud
Garagedeur met verticale panelen van Platohout/Platowood.

Platowood of Platohout is een houtsoort waarbij gebruik gemaakt van snelgroeiend hout uit duurzaam beheerde en gecertificeerde bossen. Door een milieuvriendelijk proces van alleen warmte en water (zonder chemicaliën) wordt het hout verduurzaamd. Omdat dit hout verduurzaamd wordt, is de levensduur van Platohout zeker 50 jaar. Ontdek meer voordelen van Platohout.

Duurzaamheidsklasse: I na modificering

Wilt u weten of Platowood geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

Meranti hout is een tropisch hardhout dat afkomstig is van bomen uit Zuidoost-Azië. Meranti wordt gebruikt als verzamelnaam voor een groot aantal bomen uit deze regio. Het Merantihout dat je in Nederland koopt, wordt vaak geïmporteerd vanuit Maleisië en Indonesië. Voorbeeld van een Meranti houten garagedeur? Bekijk onderstaand filmpje.

Duurzaamheidsklasse: II-IV, afhankelijk van de soort.

Wilt u weten of Meranti hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

Padoek hout different doors
Een houten openslaande garagedeur gemaakt van Padoek hout.

Er zijn verschillende soorten padoekhout, maar Afrikaans padoekhout is de bekendste soort en Indisch padoek is het minst bekend. De Afrikaanse houtsoort komt uit West-Afrika (Gabon en Kameroen) en verschilt per locatie van kleur. Wanneer de bomen groeien op optimale grond -zoals in Gabon- wordt het hout koraalrood met zwarte strepen of geheel rood. Deze houtsoort is bijzonder robuust, stabiel en duurzaam en is erg makkelijk te bewerken. Een groot voordeel aan padoekhout is dat het hout nauwelijks werkt.

Duurzaamheidsklasse: I (kernhout)

Wilt u weten of Padoek hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

Afrormosia is een zeer duurzaam houtsoort met een diep goudbruine kleur, afkomstig uit het tropische regenwoud van Midden- en West-Afrika. Deze houtsoort wordt soms ook Assamela genoemd. Door de kleur, textuur en toepassingen van dit hout wordt het vaak vergeleken met teak hout. Hieronder een voor/na video-opname waarin een prachtige Afrormosia houten garagedeur is geplaatst.

Duurzaamheidsklasse: I-II

Wilt u weten of Afrormosia hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

wat is red cedar hout
Red cedar houten sectionaaldeuren geplaatst door Different Doors.

Red Cedar hout, of Red Ceder of Western Red Cedar, is een houtsoort afkomstig uit Canada. Het hout is lichtgewicht én duurzaam waardoor het uitermate geschikt is om te gebruiken op of aan een woning. Door de eigenschappen van het hout is het niet nodig dit hout te impregneren. Red Cedar heeft een bont kleurenpalet met verschillende bruintinten variërend van lichtgeelbruin tot chocoladebruin.

Duurzaamheidsklasse: II

Wilt u weten of Red Cedar hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

frake hout different doors
Fraké houten sectionaaldeur geplaatst door Different Doors.

Fraké hout staat ook wel bekend als Limba of Afrikaans eiken vanwege de authentieke tekening in het hout. Dit hout komt oorspronkelijk uit duurzaam beheerde bossen in Gabon met het OLB-certificaat. Fraké hout wordt net als Platowood thermisch gemodificeerd waardoor het een duurzame houtsoort wordt.

Duurzaamheidsklasse: I na modificering

Wilt u weten of Fraké hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

barnwood hout different doors
Barnwood houten sectionaaldeuren geplaatst Different Doors.

Barnwood hout wordt, eigenlijk een beetje ten onrechte, ook wel sloophout genoemd. Deze prachtige houtsoort heeft een stoer en robuust uiterlijk doordat het hout door de tijd heen verweerd is. Het is echt hout met een verhaal! Barnwood kan verschillende kleuren hebben. Dit hangt af van de bewerking.

Duurzaamheidsklasse: afhankelijk van het type Barnwood.

Wilt u weten of Barnwood hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

Okoumé is een houtsoort dat vele andere benamingen kent, afhankelijk van waar het vandaan komt. In de VS staat Okoumé bekend als Samara, in Groot-Brittannië als Gaboon. In verschillende Afrikaanse landen kennen ze deze houtsoort als Zonga in Kongo en N’kumi in andere landen. Oorspronkelijk komt Okoumé uit West-Afrikaanse landen als Gabon, Guinee en Kongo. De kleur van het kernhout varieert van lichtgrijs roze tot bruin met een rode kleur. Dit hangt in het geheel af van de grondsoort waarop de boom groeit.

Duurzaamheidsklasse: IV

Wilt u weten of Okoumé hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

Merbau hout is afkomst uit Zuidoost-Azië, Nieuw-Guinea, enkele eilanden in het zuidwesten van de Stille Oceaan en wordt geplant in Madagascar. Het hout varieert in kleur van geel/oranjebruin tot donker roodbruin. De kleurschakeringen horen bij het hout en geven het hout een zeer karakteristiek uiterlijk.

Duurzaamheidsklasse: I-II

Wilt u weten of Merbau hout geschikt is voor uw project? Of weten wat dit kost?

Offerte aanvragen

Hardhout is een verzamelnaam voor hout dat in de regel afkomstig is van loofbomen. Vaak wordt in de praktijk met hardhout vooral bedoeld dat het hout ‘hard’ is, veel kan weerstaan en daarom geschikt is voor voordeuren, garagedeuren en andere toepassingen waarbij robuust hout gebruikt wordt. Vaak wordt met hardhout ook tropisch hardhout bedoeld. Voorbeelden van veelgebruikte tropische hardhoutsoorten: meranti, merbau, azobé en bankirai.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Wanneer wordt gesproken over spinthout, wordt het hout bedoeld dat tussen het kernhout en de bast in zit. Dit wordt het beste duidelijk door een omgehakte stam te bekijken. Binnenin de bast is het hout donkerder -dit is het kernhout- en daarom heen zitten een aantal ringen van lichter hout. Deze ringen staan bekend als spinthout. Daaromheen zit de bast.

Wilt u meer informatie?

Stel uw vraag

Algemene vragen

Welke houtsoort u kiest hangt onder andere af van de toepassing. Daarnaast kan het zijn dat u bepaalde esthetische wensen hebt waardoor het hout een bepaalde kleur, tekening of textuur moet hebben.

Wilt u weten wat onze experts aanraden?

Stel uw vraag

Different Doors levert voordeuren en garagedeuren in bijna elke gewenste houtsoort. Wel kan het zo zijn dat we een bepaalde houtsoort afraden of juist aanraden. Dit kan te maken hebben met duurzaamheid of de toepassing van het hout.

Wilt u persoonlijk advies over houtsoorten?

Stel uw vraag

SKG staat voor Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Dit is een instantie die gericht is op het testen van hang- en sluitwerk waarbij wordt gekeken naar sterkte en duurzaamheid. Aan de hand van een aantal sterren wordt de inbraakwerendheid aangegeven. Hoe hoger het aantal sterren, hoe beter de inbraakwerendheid is.SKG**: Dit zijn de meest gebruikte cilinders. Deze cilinders zijn niet bestand tegen kerntrekken. Dit is een inbraakmethode waarbij eerst een schroef in de cilinder wordt gedraaid. Daarna wordt de schroef met cilinder en al uit het slot getrokken.

SKG***: Deze cilinders zijn bestand tegen de meeste inbraakmethodes, inclusief kerntrekken.

Een cilinder is alleen geheel inbraakwerend met een veiligheidsbeslag. Wilt u meer informatie over inbraakveiligheid of wilt u advies van een expert voor uw woning?

Stel uw vraag